02

октобар 2024

Отворена изложба „Краљеви надреализма“ у ћупријском музеју

У понедељак. 30. септембра 2024. године, отворена је изложба Момчила Трајковића МО-МОа, „Краљеви надреализма“. Изложба је саставни део награде „Матићу у част“ за 2023. годину и садржи 20 дела које је аутор створио у последњих једанаест година за потребе учешћа на ликовном конкурсу и изложби „Матићу у част“.

Изложбу је отворио директор ћупријског музеја Новак Новаковић који је отварајући изложбу истакао:

„Ову изложбу чине дела која су настала у последњих једанаест година за потребе учешћа на изложби „Матићу у част“ али представљају и више од тога, они су заправо пресек његовог стваралаштва у зрелом периоду уметничког изражаја у коме је свој фокус са керамике, проширио на мултимедијалну скулптуру која често има елементе инсталације и концепта. Карактеристика ових радова је и комбинација различитих елемената и материјала у којима се јавља и керамика али и други ликовни елементи који поред истанчаног ликовног изражаја у себи носе јасну, дефинисану поруку, филозофски разложену и дефинисану у складу са надреалистичком идејом, дубоко повезану са Матићевим хабитусом. Значајно је и то што се у поставци налазе радови овенчани наградом „Матићу у част“ 2016. „Коцка је бачена“ и 2023. године „Извор“, као и рад „Анаграм“ који је добио „Посебно признање Народне библиотеке „Душан Матић“ 2014. Посебно је значајно и то што је аотор све радове са којим је учествовао свих ових година на изложби „Матићу у част“ поклонио Музеју „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја ради обогаћивања уметничке збирке музеја.

Сагледавајући радове који фасцинирају посматрача, можемо осетити и велико присуство Матића али и везу измећу два уметника, Матића и МО- МОа, која је метафизичка, али и везазана за два града која их повезују Београд и Ћуприју. Сагледавајући све радове и целокупно ангажовање аутора у концепту „Матићу у част“ , можемо закључити да је назив изложбе „Краљеви надреализма“ у потпуности одговара овој поставци.“

Изложба ће бити отворена до 9. октобра 2024. године